Deze arbocatalogus is een initiatief van sociale partners:

Relingen en randbeveiliging

De dakrandbeveiliging wordt aan de rand van platte daken geplaatst als hekwerk dat bescherming biedt tegen vallen van het dak tijdens het uitvoeren van werkzaamheden.

null

Beoogde effecten

Arbo / ergonomie effect

 • De dakrandbeveiliging is gemakkelijk te plaatsen en biedt permanente, collectieve bescherming tegen vallen tijdens het uitvoeren van werkzaamheden op het dak.

Efficiency effect

Deze dakbeveiliging hoeft niet bevestigd te worden aan het dak waardoor het dak niet wordt beschadigd. De beveiliging is snel te (her)plaatsen.

Kenmerken

Specificaties

Uitvoering:
De dakrandbeveiliging is opgebouwd uit thermisch verzinkte buizen met buiskoppelingen en kunststof contragewichten. Aan de verticale staanders zijn fittingen aangebracht die de leuningen dragen. Een draaibaar zelfsluitend toegangshek is een accessoire van deze beveiliging.

Gebruik:
De van contragewichten voorziene staanders van de dakrandbeveiliging worden langs de rand van het dak geplaatst, zodat alle op het dak werkzame personen permanent beschermd zijn tegen vallen van het dak.

Specificaties:

 • Hoogte beveiliging: 1000 mm
 • Contragewicht (gerecycled kunststof): lxb 470 mm x 500 mm, gewicht: 14 kg
 • Gewicht leuningen: 7,22 kg
 • Gewicht staander: 8,5 kg

Veiligheid

De website www.werkveiligophoogte.nl is een online instrument bedoeld voor werkvoorbereiders en uitvoerders. Zij kunnen hiermee in de voorbereidende fase in een handomdraai bepalen hoe in de uitvoerende fase een veilige werkplek op hoogte kan worden gecreëerd. Hieruit kan blijken dat er een collectieve permanente dakrandbeveiliging moet worden geplaatst. Jaarlijks dient de dakrandbeveiliging inclusief alle onderdelen gecontroleerd te worden op slijtage en beschadiging en dit dient in een logboek te worden vastgelegd. Hou bij het uitvoeren van werkzaamheden rekening met de steunen die struikelgevaar met zich mee kunnen brengen. De meegeleverde gebruikers- en montagehandleiding en montagetekeningen dienen strikt opgevolgd te worden. Gebruik afwijkend van de voorschriften van de fabrikant is niet toegestaan.

Randvoorwaarden

Techniek

 • Hellingshoek van het dak mag niet steiler zijn dan 3 graden. De permanente dakrandbeveiliging dient te voldoen aan beleidsregel 3.16, aan te tonen met bijvoorbeeld een verklaring/certificaat

Invoering

Invoeringstermijn

Korte termijn

Aanschafkosten

Prijsindicatie: 
Euro 75,- per meter excl. montage, accessoires, RAL-kleur en BTW.

Mogelijke leveranciers

www.melker.nl

< Terug naar zoekresultaten >

Arborisico

 • Werken op hoogte

Relevante branche-onderdelen

 • Standbouwbedrijven

Relevante beroepsgroepen

 • Uitvoerend personeel

Handelingen

 • De dakrandbeveiliging is gemakkelijk te plaatsen en biedt bescherming tegen vallen tijdens het uitvoeren van werkzaamheden op het dak.

Knelpunten

 • Werken op hoogte

Aanpak

 • Collectieve maatregel

Soort oplossing

 • Technische oplossing

Mail over deze pagina aan de redactie

Je naam is niet ingevuld.
Je e-mail adres is niet ingevuld of niet geldig.
Je reactie is niet ingevuld.

Je reactie op deze pagina gaat naar de redactie, maar wordt niet op de site gepubliceerd.

Verzenden Annuleren

Je reactie is verstuurd aan de redactie. Dank voor je bijdrage.

  Ok  

Er is een fout opgetreden.

Sluiten